ČAJ

Pití čaje nebylo u nás v dřívějších dobách tolik rozšířené, většina lidí si pamatuje většinou obyčejný černý čaj k snídani a případně nějaký bylinkový odvar při nachlazení.

V dnešní době se tohle však změnilo, i v naší republice se pití čaje velmi rozšířilo, čaj má na náš organismus blahodárné účinky, záleží samozřejmě na druhu i na postupu přípravy. Druhů čajů dnes najdeme opravdu velké množství, od klasických černých, přes ovocné, až po bylinkové – tyto však nemají původ z čajovníku. Milovníkům bylinných čajů různé bylinné směsi namíchají v bylinné lékárně podle jejich přání nebo podle doporučení lékaře.

Je lepší sáčkový nebo sypaný čaj:
Dlouhou dobu se tradovalo, že sypaný čaj je kvalitnější, než sáčkový. Vědci však zjistili, že tomu tak není!

Sypaný čaj se kvalitou dá srovnat s čajem v sáčcích, rozdíl je v tom, že u sypaného čaje vidíte větší kousky listů čajovníku a bylin, ze kterého je čaj složený, zatímco u sáčkového jsou rozdrcené na menší kousky. Kvalitou jsou si ovšem velmi podobné, takže lidé, kteří mají výčitky, že v práci si nemohou připravit svůj oblíbený čaj v sypané podobě, mohou být v klidu, sáčkový je stejně plnohodnotný.

Největší vliv na kvalitu čaje nemá ani způsob skladování, je jedno, zda ho máte ve velké sklenici nebo v papírové krabici, rozhodující pro kvalitu čaje je však délka jeho uchovávání a ne to, jestli je sypaný či sáčkový.

Jaké druhy čaje si Češi nejraději dopřávají:
Nejčastěji si Češi stále dopřávají černý čaj – ten obsahuje antioxidanty, které mohou snižovat hladinu cholesterolu.
Dalším čajem v pořadí oblíbenosti u Čechů je čaj zelený – ten může působit jako prevence proti mnoha chorobám od rakoviny až po srdeční onemocnění. Vědecky je také dokázáno, že obsahuje víc vitamínu C, než třeba brokolice nebo špenát.

Čím dál větší oblibu si získává také bílý čaj – ten byl v dávných dobách velmi vzácný a pít ho směli jen panovníci. Výzkumy ukázaly, že je účinný proti kardiovaskulárním chorobám a některým druhům rakoviny, snižuje také hladinu cholesterolu.

Ovocný čaj mají Češi ve velké oblibě – vzniká vlastně spojením čaje černého, zeleného nebo bílého s aromatickými složkami, některé však nepochází z čajovníku vůbec, bývá to směs ovoce (sušeného) a bylin.

Bylinné čaje si Češi dopřávají čím dál více, tady už je rozdělení podle daných bylin, ze kterých je čaj složený, někdo dává přednost mátovému, někdo upřednostní čaj rooibos, který se stal velmi populárním, hodně lidí dává přednost bylinným čajům před některými léky, co je u nich důležité – neobsahují kofein.