Miso bývá také rozdílných barev. Můžeme se setkat s pastou bílou, žlutou, červenou, hnědou, nebo dokonce černou. Mimo sójových bobů a rozličných obilovin obsahuje také mořskou sůl a koji, což je druh plísně. Dále se pasta miso dělí na několik druhů, jako jsou například:
§ Chiro
§ Hatcho
§ Mugi
Miso pasta obsahuje:
Ø mnoho aminokyselin
Ø vysokou škálu vitaminů, dokonce vzácný B12
Ø množství minerálů
Ø množství enzymů
Přidáváme-li miso pastu do pokrmů, je třeba ji přimíchat až na konci tepelné úpravy, kvůli zachování důležitých biologicky aktivních látek.
Pasta miso v pokrmech
Miso je možné přidávat:
§ do nejrůznějších polévek
§ do pokrmů z luštěnin
§ k ochucení omáček a pomazánek
§ přidávat k tradičním asijským nudlím a podobně.
Pastu upravíme tak, že ji rozpustíme v malém množství vody, nebo vývaru a přimícháme do pokrmu. Pasta miso je vynikající sladko-slané chuti, která vhodně doplňuje pokrmy z kořenové zeleniny, mořské zeleniny a zelených bylinek. Do pokrmů se používá jen tolik pasty, aby se posílila jeho chuť a nepřebily se slanou chutí pasty.
Pasta miso pro naše zdraví
Pasta miso je vhodná také jako součást léčebných diet. Navíc detoxikuje a odstraňuje nežádoucí prvky z těla. Miso se v Číně a Japonsku využívá k pokrmům již asi dva tisíce pět set let. Japonci věří, že pasta miso povzbuzuje trávení a dává energii. Se všemi svými aminokyselinami se řadí ke komplexním bílkovinám. Navíc pasta miso přispívá k:
Ø Správnému vylučování zažívacích šťáv
Ø Obnovuje probiotické prostředí ve střevech
Ø Podporuje zažívání
Ø Podporuje vstřebávání potravy ve střevech
Ø Obsahuje množství vitamínů skupiny B
Ø Působí na kvalitu krve a lymfy
Ø Zabraňuje rakovině prsu, prostaty plic a střev
Ø Ochraňuje před radiací
Ø Podporuje imunitní systém
Ø Snižuje cholesterol
Ø Ochraňuje před volnými radikály